Jedzenie na weselu - catering czy restauracja?

Przyjęcie weselne, szczególnie małopolskie, nie może być udane bez dobrej kuchni. W końcu lubimy porządnie zjeść i bawić się do białego rano, dlatego posiłki powinny być nie tylko smaczne, lecz sycące, różnorodne oraz regularne. Ważna jest też sprawna obsługa. Co zatem sprawdzi się najlepiej, restauracja czy wynajęcie cateringu?

Sprawa poczęstunku dla gości weselnych nie ogranicza się tylko i wyłącznie do wyboru menu. Istotne jest bowiem kto i jak przygotuje wybrane posiłki. Na Małopolsce opcji jest kilka: restauracje hotelowe, firmy cateringowe, kucharki wynajęte przez salę weselną lub samodzielne przygotowania. Dzisiaj porównamy dwa najczęściej stosowane rozwiązania, czyli restauracja i catering.

Wady i zalety
Plusem skorzystania z usług restauracji hotelowej jest to, że wówczas wszystko, zarówno wesele, gotowanie, jak i nocleg dla gości, odbywa się w jednym miejscu. Dodatkowo, macie gwarancję wysokiej jakości podawanych posiłków oraz obsługi, złożonej z doświadczonej i profesjonalnej ekipy. Oczywiście przekłada się to również na cenę i tak, firma cateringowa oferuje często ceny niższe od restauracji hotelowych. Musimy liczyć się jednak z tym, że firmy cateringowe dowożą jedzenie na sale weselne a do obsługi często zatrudniają dorywczo uczniów lub studentów. Niższa cena przekłada się więc na niższą jakość. Tak naprawdę wszystko jednak zależy od miejsca, w którym chcemy zorganizować przyjęcie. Jeśli wesele odbywa się w hotelu, który oferuje usługi swojej restauracji, zwyczajnie wygodniej będzie z nich skorzystać. Kiedy jednak zabawa odbywa się w plenerze lub innym miejscu niedysponującym odpowiednim zapleczem, wówczas catering jest doskonałym rozwiązaniem.

Co znajdziemy w ofercie?
W okolicach Krakowa znajduje się wiele restauracji i firm cateringowych oferujących swoje usługi. Warto jednak zadbać o to, aby nie tylko jedzenie było pyszne. Dobrze, jeśli równie smaczne jest samo miejsce, atmosfera i okolica, w której Para Młoda wraz ze swoimi gośćmi będzie świętować ten wyjątkowy dzień. Coraz częściej przyszli małżonkowie decydują się na wesela poza miastem, w mniejszych miejscowościach jak Wieliczka. Obecny tu Hotel Lenart dysponuje restauracją Pod Kominem, która wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem lokalnych potraw. Wybredni Młodzi będą mogli wraz z obsługą dobrać szczegóły dekoracji sali oraz wszelkie pozycje w ich weselnym menu. Co więcej, w restauracji istnieje również możliwość zamówienia wyjątkowego tortu. Przyjęciu będą towarzyszyć butelki wyśmienitego wina. W ten sposób Para Młoda nie musi martwić się kompletowaniem obsługi oraz szukaniem kucharza, ponieważ Pod Kominem zapewnia kompleksowe usługi, które pozwolą na swobodną i udaną zabawę weselną.

Autor